Recepty na Vánoce


Evou Kulovanou

Kapr na víně

80 dkg ryby

20 dkg sterilovaných žampiónů

4 lžíce bílého vína

8 dkg másla

4 dkg hladké mouky

zelená petrželka

máslo na vymazání mísy

Postup :

Porce kapra osolíme, ložíme do vymazané zapékací mísy, zasypeme žampióny, zalijeme vínem a trochou vody, dusíme pod pokličkou cca 15 minut.

Když maso změkne, porce ryby vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a omáčku přecedíme na rybu.

Porce zdobíme snítkami petrželky.

Kapr na Silvestra od babičky

Nálev :

7,5 dl vody

2 ks celého pepře

2 ks nového koření

2 ks bobkového listu

1 ks hřebíčku

½ lžičky hořčičného semínka

3 dkg cukru

3 dkg soli

10 tablet cukerínu

2,5 dl octa

petržel, mrkev, cibule, smažené řízky z kapra

Postup :

Připravíme si nálev a svaříme jej. Petrželí, mrkví a cibulí a proložíme osmažené řízky z kapra (např. co zbyly od Štědrého večera). Pěkně narovnáme do sklenice a vše zalijeme svařeným a vychladlým nálevem tak, aby byly porce kapra celé potopené. Dáme na 5 dnů do chladna. Na Silvestra máme dobrou pochoutku od babičky .

Cukroví s chutí vánoční

Čokoládové hrudky

po 3 kávových lžičkách kakaa, mléka, škrobové moučky

10 dkg másla

10 dkg cukru

6 dkg nastrouhaných ořechů nebo oříšků

Postup :

V hrnku smícháme cukr s kakaem, přidáme máslo a mléko. Ve vodní lázni za stálého míchání zahříváme (nevaříme!). Do horké směsi přisypeme škrobovou moučku a dokonale rozmícháme. Až směs zhoustne, přidáme ořechy.

Na pergamen či alobal tvoříme lžičkou hrudky, které necháme v chladu ztuhnout.

-         množství : cca na jeden plech

Nugátoví ježci

5 dkg moučkového cukru

1,5 dkg kakaa

1 lžička skořice

2 lžíce rumu

1 vejce

7 dkg mletých piškotů

5 dkg mletých ořechů

5 dkg másla

jemně nakrájené mandle

rozinky

Postup :

Všechny sypké ingredience smícháme, přilijeme rum, rozpuštěné máslo a rozšlehané vejce a dokonale promícháme. Lžící vykrajujeme hromádky, které opravíme do podoby ježka. Do zádíček napícháme jemně nakrájené mandle a z rozinek uděláme očka. Necháme v chladu ztuhnout.

Dobrou chuť,

příjemné prožití Vánoc

a

šťastný a veselý celý příští rok 2004


Zde zadejte